باتری مورد استفاده در وسایل الکترونیکی جدید از قبیل تلفن همراه، تبلت و لپتاپ نوع لیتیوم یونی است و متفاوت از باتریهای نیکل متال هیدریدی که در گذشته با آنها سروکار داشتیم عمل میکنند و طبعاً روش نگهداری از آنها نیز متفاوت است.

پیش از بیان نکات مهم در مورد نگهداری از باتری دستگاههای الکترونیکی خلاصهای از روش کار باتری را در بنیتا در اختیارتان میگذاریم. تمام باتریها از دو الکترود آند و کاتد و الکترولیت بین آن دو ساخته شدهاند. زمانی که این باتری در یک مدار قرار میگیرد واکنشی شیمیایی در آند باعث تشکیل الکترونها میشود و الکترونها علاقه دارند به سمت کاتد که تجمع کمتری از الکترون در آن وجود دارد حرکت کنند و چون الکترولیت راه میانبر این مسیر را بسته مجبورند این فاصله را از طریق مداری که به آن متصل هستند طی کنند. زمانی که تمام الکترونها به کاتد منتقل شدند باتری خالی میشود و شارژ کردن آن این چرخه را معکوس نموده و تکرار آن را هموار میکند. با گذر زمان از قدرت الکترودهای آند و کاتد باتری کاسته میشود و یونهای کمتری را در خود حفظ میکند بنابراین نباید فراموش کرد که علیرغم رعایت تمام نکات نگهداری از یک باتری، عمر آن روزی به سر خواهد رسید.
Credit: japanbullet.com
اگر به خاطر داشته باشید در باتریهای نیکلی باید ابتدا باتری را بهصورت کامل شارژ کرده و تا زمانی که کاملاً دشارژ میشد از آن استفاده و به اصطلاح کالیبرهاش میکردیم اما در باتریهای لیتیوم یونی نیازی به این کار نیست؛ اما این تنها تفاوت در روشهای نگهداری آنها نیست:
۱- میتوانید در تمام طول شب باتری دستگاه را در حالت شارژ بگذارید.
لزومی ندارد دقیقاً در همان لحظه که دستگاه بهصورت کامل شارژ شد آن را از شارژر جدا کنید. برخلاف باور عموم اتصال طولانیمدت دستگاه به شارژر بهتر از خالی و پر شدن مداوم باتری آن است.
۲- هر وقت که شارژر در دسترس بود برای مدتی هر چند کوتاه آن را به دستگاه وصل کنید.
شارژ و سپس دشارژ شدن کامل باتری لیتیوم یونی عمر آن را کاهش میدهد و بهتر است هر از چند گاهی آنها را به شارژر وصل کنیم.
۳- میتوانید از لپتاپ متصل به شارژر با خیال راحت استفاده کنید.
باتری لپتاپ نیز همانند تلفن همراه با اتصال مداوم به شارژر آسیبی نمیبیند و بلافاصله پس از پر شدن ظرفیت عملیات شارژ متوقف میشود.
۴- بهتر است زمانی که شارژر به لپتاپ متصل است و نیازی به آن ندارید باتری را از دستگاه جدا کنید.
دشمن اصلی باتریهای شما شارژ بیشازحد نیست بلکه این حرارت زیاد است که میتواند به آن صدمه بزند. اگر از نیروی برق شارژر برای به کار گرفتن لپتاپ استفاده میکنید باتری را از دستگاه جدا کنید تا حرارت به آن صدمه نزند. در صورتی که نگرانید با قطع شدن برق نتیجهی زحماتتان نیمه کار بماند باتری را متصل نگه دارید و از یک فن خنککنندهی اضافه استفاده کنید.
۵- باتری را خنک نگاه دارید.
همانطور که در مورد قبل اشاره کردیم حرارت زیاد، دشمن اصلی باتریهای لیتیوم یونی است. از به کار بردن دستگاههای خود در مکانهای با دمای بالا مانند سونا یا جا گذاشتن آنها در ماشین در فصل تابستان خودداری کنید. در استفاده از شارژرهای بیسیم و پرسرعت نیز احتیاط کنید چون دمای باتری را بیش از شارژرهای عادی بالا میبرند.
۶- باتری را بدون شارژ نگه ندارید.
اگر قصد دارید برای مدتی از باتری دستگاه خود استفاده نکنید آن را تا نیمه، پر کنید. باتری تدریجاً شارژ خود را تمام کرده و اگر به صفر کامل برسد بهصورت خودکار مدار ایمن خود را طی کرده و خود را قبل از نا پایا شدن از کار میاندازد.
۷- در صورت امکان باتری جایگزین تهیه کنید.
اگر نسبت به زمان تخلیهی باتری حساس هستید و باتری دستگاه امکان تعویض دارد یک باتری اضافه تهیه کنید و در صورت تخلیهی شارژ باتری اصلی آن را جایگزین کنید.
۸- حساسیت اضافه به خرج ندهید.
با وجود رعایت نکات مربوط به نگهداری باتریهای لیتیوم یونی تمامی آنها عمری محدود دارند و علیرغم توجه صاحبان دستگاهها و دقت و نوآوری تولیدکنندگان عمر این باتریها روزی به پایان خواهد رسید. اجازه ندهید حساسیت بیشازاندازه به میزان مصرف شارژ باتری کنترل زندگی شما را به دست بگیرد.
شما باید وارد شوید تا بتوانید پاسخ دهید.
نظرات (۴۴)
حتما روش هایی که گفتید امتحان میکنم
مفید بود
خیلی خیلی ممنون از مقاله کاربردیتون . حتما امتحانشون میکنم
ممنون
چن تااشتباه فکری برطرف شد.تشکر